Wat is duizeligheid?

Een duizelig gevoel is moeilijk onder woorden te brengen. Niet iedereen bedoelt hetzelfde met het begrip duizeligheid. Er bestaan verschillende vormen van duizeligheid. Over het algemeen verstaat men onder duizeligheid het gevoel dat beleefd wordt als de relatie tot de ruimtelijke omgeving verstoord is. Het is het ondergaan van bewegingspatronen, die er in werkelijkheid niet zijn. Duizeligheid is dus een illusie. Duizeligheid is altijd een symptoom. Het is nooit een zelfstandig ziektebeeld.

Duizeligheid is een veel gehoorde klacht

Op het spreekuur van de huisarts is duizeligheid een veel gehoorde klacht. Het komt voor bij 3 tot 14% van de patiënten die een huisarts bezoeken. Het is ook een klacht die sterk leeftijdsafhankelijk is. Met name bij mensen ouder dan 65 jaar komt deze klacht veel voor.

Duizeligheid kan als zeer bedreigend worden ervaren. Het brengt iemand letterlijk en figuurlijk uit balans. Er kan een gevoel van onzekerheid ontstaan dat zich over alle aspecten van het dagelijkse leven uitstrekt. Daardoor zijn de sociale en maatschappelijke gevolgen van duizeligheid vaak groot. Zeker bij ouderen kan het soms leiden tot verlies van zelfstandigheid. Er bestaan diverse oorzaken van duizeligheid, waaronder BPPD (Benigne Paroxismale Positieduizeligheid), neuritis Vestibularis, hyperventilatie en de Ziekte van Ménière.

BPPD

BPPD; kortdurende bewegingsafhankelijke duizeligheid is de meest voorkomende vorm van duizeligheid. Deze ‘draaiduizeligheid’ ontstaat bij specifieke bewegingen van het hoofd in de ruimte. Het is een vorm van duizeligheid die ontstaat doordat het evenwichtsorgaan niet goed functioneert. Vaak worden mensen wakker met draaiduizeligheid of ontstaat BPPD na een val, klap met het hoofd, schedeltrauma of na een lange griepperiode. BPPD is goed en effectief behandelbaar met fysiotherapie. Deze behandeling noemen we vestibulaire revalidatie.

Fysio- en manueel therapeut Jeroen Krol is onze specialist in Duizeligheid en verbonden aan het landelijke Kenniscentrum Duizeligheid.