Valpreventie

Voorkomen is beter dan genezen!

Vallen bij ouderen is een omvangrijk probleem. Ongeveer 1 op de 3 thuiswonende ouderen valt minstens één keer per jaar. Vaak met vervelende gevolgen. Uit onderzoek blijkt dat een valpreventiecursus de kans op valpartijen aanzienlijk doet afnemen met 46%!

Valpreventie training is speciaal ontwikkeld voor iedereen die een verhoogd risico heeft om te vallen, al eens is gevallen of bang is om te vallen. Bij Oranjestaete kunt u individueel of in cursusvorm begeleid trainen om het risico op vallen te verminderen. Er wordt getraind volgens een bewezen effectief beweegprogramma, ontwikkeld door de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. In de training worden valgevaarlijke situaties uit het dagelijks leven op een hindernisbaan onder veilige omstandigheden geoefend. De diverse spelvormen bevatten oefeningen met verandering in snelheid en richting waardoor de deelnemers hun bewegingen goed moeten aanpassen aan de omgeving. Omdat niet alle valpartijen voorkomen kunnen worden, leren de deelnemers technieken om zo veilig mogelijk te vallen, maar ook op een goede manier weer op te staan vanaf de grond. Er wordt gewerkt aan het verbeteren van spierkracht in de benen en balansoefeningen gedaan gericht op alledaagse obstakels. Ook de oorzaken van vallen komen ter sprake. 

De cursus ‘Vallen verleden tijd’ vindt bij voldoende deelnemers plaats in een kleine groep  en bestaat uit een individuele intake en 9 bijeenkomsten van een uur. De training wordt gegeven in de oefenzaal op Julianahof 210 in Gouda door onze valpreventiespecialist Nine Romeijn. Ook individueel kunt u voor valpreventie bij Nine terecht. 

De valpreventiecursus wordt afhankelijk van hoe u aanvullend bent verzekerd, geheel of gedeeltelijk vergoed.